Loading...
PRODEJNA OTEVŘENA I O VÍKENDU! Otevírací doba přes víkend: So 11h - 18h a Ne 13h - 19h. Těšíme se na Vás!

Zákaz HHC je tady

Zákaz HHC je tady

Krok špatným směrem?

Vláda plánuje od 1.března zakázat psychoaktivní látku HHC. Toto rozhodnutí učinila v reakci na případ školáků z Karlovarska, kteří skončili v nemocnici po požití bonbonů s touto látkou. Že tam skončili s otravou alkoholem, protože předtím vypili litr vodky a protože HHC se fyzicky otrávit doslova nedá, už vám nikdo moc neřekne. To bychom pak museli zakázat i alkohol a to v řádu hodin. Ale to se v české společnosti neříká, že?

Hromada želé bonbonů s HHC

K čemu to povede

Samozřejmě, jak jsme viděli s raketovým nástupem HHC, Češi prostě mají velký zájem o konopí, které je psychoaktivní. Na tom asi nikoho nic nepřekvapuje, přeci jen jsme národ bohémů. Takovýto zákaz však povede k tomu, že prodejci začnou prodávat jiné látky, mnohdy ještě méně známé a prozkoumané než to málo, co víme o HHC. A to už může představovat určité nebezpečí, protože se pomalu, ale jistě dostáváme do teritoria výzkumných chemikálií.

Již nyní se trh pomalu začíná plnit jinými látkami, jako jsou HHC-P, THC-P, H4CBD, HHC-O a mnoho, mnoho dalšího. Všechny jsou vlastně derivátem nějakého jiného kanabinoidu a všechny se tedy účinkově velmi podobají – prostě působí trochu podobně jako THC. Jenže stále neexistuje žádné nařízení, které by se zbavilo toho nejhoršího – prodejních automatů bez kontroly věku. Situace by se tedy úplně klidně mohla (a nejspíš bude) opakovat s nějakou jinou, podobnou látkou. Otázkou tedy zůstává, jestli vznikne zákon ke každé nové kombinaci písmenek, která se na trhu objeví? Nebo snad vznikne nějaký zákon, který všechny kanabinoidy plošně zilegalizuje? Nebo se snad konečně zlegalizuje regulovaný trh s THC, aby tyto deriváty přestaly úplně veřejnost zajímat? To ukáže jen čas.

Ministr zemědělství Vlastimil Válek na konferenci týkající se zákazu HHC

Politické rozhodnutí

Samozřejmě, legalizace klasického konopí by pro všechny jeho uživatele byla splněným snem. A je dost možné, že s nově vznikajícím psychomodulačním zákonem se jí třeba konečně dočkáme. Jak jsme již zmiňovali, takováto legalizace by vedla k největšímu úpadku všech konopných derivátů. Jenže proč se tak nestalo rovnou a muselo se dočasně zakázat HHC? Vlastně proto, protože psychomodulační zákon ještě není kompletní a vláda na něm stále pracuje. To je pochopitelné, takový bezprecedentní zákon bude jistě velmi složité kompletně nastavit a prostě to nějakou dobu potrvá. Ale proč toto všechno tedy vedlo k (dočasnému) zákazu HHC? To je velmi jednoduché: populismus. Lidovci zkrátka a dobře nemohli už ani minutu tolerovat to, že se chudinky české děti otravují jedovatým konopím… respektive to vadilo jejich voličům a volby se blíží, že. Znovu, že na vině je hlavně alkohol, bylo samozřejmě vynecháno, protože průměrný Čech má alkohol rád, takže to, že je škodlivý, se neříká. Jsme tedy v situaci, která nedává moc smysl. Ale která naštěstí nepotrvá zas tak moc dlouho, zákon o psychomodulačních látkách je plánován na začátek příštího roku. Nezbývá tedy než jen zatnout zuby a pár měsíců vydržet. Legalizace je na spadnutí a i když se to tak možná nezdá, tento incident bude dle našeho názoru jedním z kroků, který povede směrem k úplné legalizaci konopí.

Štítky: Novinky Konopí Informace a vzdělávání Legislativa HHC

Volejte
+420 608 091 166
Po - Pá: 09:00 - 18:00
Pište
poradna a objednávky
Přihlaš se a získej slevu!
Odebírat novinky

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.