Loading...
PRODEJNA OTEVŘENA I O VÍKENDU! Otevírací doba přes víkend: So 11h - 18h a Ne 13h - 19h. Těšíme se na Vás!

Legální Evropa?

Legální Evropa?

Aneb legalizační vlna napříč EU

Legalizace konopí je nejspíš blíž, než kdy byla. V podstatě už vládě stačí jen přesvědčit lidovce a náš sen se stane skutečností. Mezi příznivé podmínky patří samozřejmě i nedávné rozhodnutí vlády o HHC a kratomu a jejich zařazení do speciální kategorie kontrolovaných látek. A pozitivně vypadá i situace v zahraničí.

Uvolnění po německu

Například německá vláda nedávno schválila návrh, podle kterého by legalizace měla ve spolkové republice vejít v platnost do konce roku 2023. Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach mluví o zásadním obratu v protidrogové politice. Právě zrovna Německo bylo v minulosti nechvalně proslulé svým tvrdým přístupem k drogovým přečinům a přestupkům. Současná vláda však bere v potaz fakt, že spotřeba konopí je mezi mladými Němci stále na vzestupu a to navzdory tvrdým represivním krokům. Protože jak se potvrdilo v zemích, kde legalizace již proběhla, benevolentní přístup funguje. Proti se staví pouze křesťanská demokratická strana CDU.

Legalizace v České republice

Česká vláda v dubnu letošního roku překvapila veřejnost schválením Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023-2025, který, mimo jiné, obsahuje i změnu celkového přístupu ke konopí a jeho užívání. Pokud by plán byl doopravdy uskutečněn, legální konopí bychom si mohli vychutnat nejpozději na konci roku 2025. Ve hře je samozřejmě několik omezení, přece jenom se má jednat o regulovaný trh. Taková omezení by nejspíš spočívala v maximálním povoleném množství, registrací uživatelů do národního registru, prodeji pouze ve specializovaných obchodech s licencí a silném omezení reklam konopných výrobků. Od finální podoby je však zákon ještě velmi daleko a není tedy vůbec jasné, jak to nakonec bude vypadat. Stejně však jako v Německu, i u nás dělá křesťansko-demokratická strana (KDU-ČSL) problémy a s legalizací nesouhlasí. Nedávno projednávaný zákaz HHC a kratomu, který schválen nebyl, je však ukazatelem toho, že je vše na té správné cestě.

Ostatní země EU

Mimo naši středoevropskou kotlinu se samozřejmě hovory o legalizaci rozjíždějí také. A v některých zemích už dokonce skončily. Třeba taková Malta byla první zemí, která plně legalizovala pěstování a rekreační užívání konopí v roce 2021. Domácí pěstitelé si tak můžou vypěstovat až čtyři rostliny u sebe doma a to jak venku, tak uvnitř. U sebe pak mohou nosit až 7 gramů sušiny pro vlastní potřebu. Zakázáno zůstane konzumování konopí na veřejnosti a jeho prodej. Na rozdíl například od Nizozemska a Portugalska, kde je přístup sice velice benevolentní, o plnou legalizaci se však stále nejedná. Portugalsko slavně dekriminalizovalo veškerou konzumaci drog v roce 2001, jedná se však stále o přestupky. V Nizozemsku je konopí spíše tolerováno za určitých pravidel, než úplně povoleno. Pozitivní změny jsme se však dočkali 21. července letošního roku v Lucembursku. Tamní vláda oznámila, že povoluje pěstování až čtyř rostlin pro vlastní potřebu v místě bydliště. Podobně jako u Malty si tedy uživatelé mohou vypěstovat svou vlastní sušinu a tu pak v pohodlí domova bez omezení konzumovat. Vláda tímto chce dosáhnout narušení nelegální sítě výroby a dovozu, které se s konopím momentálně vážou.

Ale proč by nás tohle mělo vlastně zajímat? Protože každý evropský stát, který zlegalizuje, je dalším argumentem pro plnou legalizaci u nás. Jelikož jsme země, která je velmi zaměřená na zemědělskou výrobu, každý sousední stát by mohl být potenciální odběratel našeho konopí. Ostatně s technickým konopím už toto funguje skvěle. Pro Českou republiku by rozsáhlá legalizace a zavedení mezinárodního trhu s konopím mohlo znamenat miliardy každý rok do státní kasy. A to ani nemluvíme o tom, že podle statistik, užívají mladí Češi nejvíce konopí v EU. Legalizace je tedy už tu tedy opravdu měla být dávno a nezbývá než doufat, že v příštích dvou letech konečně vyjde!

Štítky: Novinky Konopí Informace a vzdělávání Legislativa

Volejte
+420 608 091 166
Po - Pá: 09:00 - 18:00
Pište
poradna a objednávky
Přihlaš se a získej slevu!
Odebírat novinky

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.