Loading...
PRODEJNA OTEVŘENA I O VÍKENDU! Otevírací doba přes víkend: So 11h - 18h a Ne 13h - 19h. Těšíme se na Vás!

Kratom: Přírodní zázrak nebo návyková látka?

Kratom: Přírodní zázrak nebo návyková látka?

Ano, už i my

Pokud nežijete v jeskyni bez internetu, už jste nejspíš někdy slyšeli o látce se jménem Kratom. V našem konopném obchodě CANNALAND jsme se nedávno rozhodli rozšířit si své portfolio a zařadit kratom do našeho sortimentu. Samozřejmostí je, že jsme si vybrali kratom od velmi poctivě prověřeného dodavatele, který souzní s našimi idejemi o ekologické výrobě a nízké zátěži na životní prostředí. Je nám ale jasné, že pro mnohé štamgasty našeho obchodu, kteří doposud poctivě holdovali pouze konopí, je třeba kratom velkou neznámou a mnoho o něm neví. V tomto informativním článku vám přineseme základní dělení kratomu, jeho výhody a nevýhody, původ a způsob přípravy a mnoho dalšího.

Co je to kratom

Pro mnohé možná banální otázka, byl by to však na houby informativní článek, kdybychom ji v něm nezodpověděli hned v úvodu. Kratom je jemný, namletý prášek s psychoaktivními účinky, který vzniká nadrcením usušených listů z tropického stromu Mitragyna speciosa. Ten se přirozeně vyskytuje v nížinných tropických deštných lesích Indočíny a jihovýchodní Asie. Kvůli složitým požadavkům stromu na vysokou teplotu a vlhkost, složení půdy a potřebu slunečního světla, je velmi náročné tyto stromy pěstovat mimo jejich přirozené prostředí, proto je valná většina kratomu dovážena z oblasti Indonésie, Thajska, Nové Guinei a přilehlého okolí. Především indonéský ostrov Borneo je produkcí kratomu vyhlášený. V těchto asijských oblastech je kratom znám již po staletí a neodmyslitelně patří do tradiční místní medicíny.

Jak na člověka působí

Jaké tedy vlastně má kratom účinky, že je tak populární? To vlastně záleží především na dávce, jakou si dáte. Jeho uživatelé uvádějí jak účinky podobné stimulantům, tak i účinky podobné opioidům a sedativům. Mohou se tedy diametrálně lišit, vše závisí na množství a druhu požitého kratomu.

Při nižší dávce (zhruba do čtyř gramů) je účinek spíše stimulační. Můžete tedy očekávat:

  • zvýšenou energičnost a bdělost,

  • vysokou komunikativnost

  • nárůst libida

  • zrychlení srdečního tepu

Naopak při vyšších dávkách (tedy víc než 4 gramy) je účinek velmi uklidňující, až sedativní. To zahrnuje například:

  • Pocit uvolnění

  • Úlevu od bolesti

  • Zklidnění nervového stavu

  • Únavu

Co tedy z kratomu získáte záleží tedy vlastně jenom na vás. Záleží čistě jenom kolik a jaký druh si dáte. K dávkování se ještě vrátíme, teď si však řekneme trošku víc o jednotlivých druzích kratomu a o jejich vlivu na celkové účinky.

Jaké jsou druhy

Rozdíl v jednotlivých druzích kratomu spočívá ve zpracování a době sklizně listů. Díky tomu vznikají rozličné účinky a odstíny barev. Podle těch se vlastně jednotlivé druhy jmenují. Podle tohoto dělení existuje pouze pět různých druhů kratomu.

  • Bílý: Bílý kratom je druh s velice specifickým postupem zpracování. Lístky se sklízejí velmi mladé. V tento moment mají velmi vysokou hladinu alkaloidu mytragynin a jejich barva je lehce světle nazelenalá. Výroba tohoto konkrétního druhu není jednoduchá, probíhá v naprosté tmě, kde během několika dní sušení začnou listy spotřebovávat uložený chlorofyl, díky čemuž blednou. Pak jsou jeden den vystaveny sušení na přímém slunci a je hotovo. Bílý kratom je především oblíbený mezi sportovci a studenty, kvůli svému silně energizujícímu účinku podporujícímu soustředění.

  • Červený: Červený kratom je speciální v tom, že si během procesu výroby prošel fermentací. Zralé načervenalé listy se po sklizni nejdříve tři dny suší v místnosti bez přístupu vzduchu. Poté jsou uzavřeny do speciálních nádob, ve kterých probíhá samotný proces fermentace. Tím dochází k aktivaci enzymů, které jsou důvod tmavnutí a červenání listů. Tento kratom patří mezi ty sedativnější druhy, proto je vhodný na tlumení bolesti, relaxaci, spánek a třeba i na sex.

  • Zelený: Zelený kratom je nejspíše tím úplně nejoblíbenějším druhem. Je za tím především vyvážený podíl jednotlivých alkaloidů. Za čerstvou zelenou barvou prášku je proces rychlého sušení v odvětrané místnosti a následně na přímém slunci, který netrvá příliš dlouho. Jedná se o kratom se spíše energickými a euforickými účinky, mnoho lidí jej popisuje jako jakousi střední cestu mezi bílým a červeným kratomem.

  • Žlutý: Žlutý kratom patří mezi ty nejvzácnější druhy kratomu. Nejedná se však o základní barvu a na trhu se objevil až v průběhu let, kvůli umělému rozšiřování nabídky. Žlutý kratom je velmi všestranný a může dopřávat celou škálu kratomových účinků. Jeho výroba je však velmi náročná, proto bývá za žlutý kratom často vydávána směs zeleného a bílého kratomu.

  • Hnědý: Hnědý kratom se vyrábí velmi podobně jako ten červený, proces fermentace u něj však probíhá podstatně déle, čímž kratom nabírá svou specifickou tmavě hnědou barvu. Tento druh je nejvíce utlumující ze všech a je tedy nejvhodnější na tlumení chronických bolestí nebo na pomoc při potížích se spánkem.

Dále se kratom dělí ještě do dvou dalších kategorií. Jedná se o takzvaný kratom standard a nano premium. Kratom typu standard je pěstován na farmách a plantážích, které jsou určené přímo ke sklízení kratomu a rostou pár let. Nano premium kratom je naopak vyráběn z listů sklizených přímo z divokých stromů rostoucích v džungli, které tam mohou být klidně přes 100 let a dosahují výšky klidně i patnácti metrů. V naší nabídce naleznete exkluzivně pouze tento „divoký“ nano premium kratom!

Dávkování

Dávkování jsme již trošku nakousli v odstavci o účincích kratomu. A vlastně ta nejzákladnější poučka zní, že zhruba do těch čtyř gramů se jedná o dávku malou, tedy stimulační, od čtyř gramů o dávku větší, tedy sedativní. Ale tyto hranice jsou samozřejmě jenom orientační a hodně se odvíjí od individuálních tolerancí. Pokud se tedy chcete do dávkování ponořit trošku podrobněji, stačí použít jednoduchý vzorec. Pokud si od kratomu slibujete spíše stimulační účinky, stačí se řídit dávkováním zhruba 0,06 gramu kratomu na každé kilo vaší tělesné hmotnosti. Pro snadnou představu, pokud vážíte 100kg, je vhodná dávka 6g, pokud vážíte 50 kg, je ideální stimulační dávka někde kolem 3g. To jsou jednoduché počty. Pokud se však chcete uvolnit, ulevit si bolavým zádům, nebo se třeba dobře vyspat, je dávka o něco vyšší. Pro sedativní účinky připadá zhruba 0,1 gramu kratomu na 1kg vaší hmotnosti. Použijeme znovu ty samé příměry: Při váze 100 kg je to 10g, při váze 50 kg je to 5g.

Obvyklá dávka kratomu je někde mezi 2-10 gramy. Málokdy se dávky dostávají přes 10g, při příliš velkých dávkách totiž hrozí vedlejší účinky, jako je nevolnost, závratě a bolesti hlavy. Při extrémních dávkách (nad 30gramů) můžou u nezkušených uživatelů přijít i ztráty vědomí. Je velice nebezpečné užívat kratom s alkoholem a nebo jinými návykovými látkami, protože může dojít k přetížení organismu. Stejně tak není doporučována denní konzumace kratomu, bohatě stačí 1-3x týdně.

Shrnutí

Kratom je přírodní psychoaktivní látka, která může posloužit všemi možnými účinky, záleží jen jakou odrůdu a dávkování zvolíte. Velká panika, která se kolem kratomu vzedmula, souvisela především s tím, že se začala na špatně informované veřejnosti šířit informace o tom, že kratom je nějaký legálně dostupný opiát. To není úplně pravda, ale je pochopitelné, odkud se tato desinformace vzala. Kratom se totiž váže na opioidní receptory, i když doopravdy není opiát. Právě z těchto důvodů se třeba často používá při léčbě závislostí na opiátech.

Jaká je tedy odpověď na otázku položenou v nadpise? No, to je vlastně každého rozhodnutí. Ani ve světě vlastně nepanuje jednotný názor. Například v Austrálii, Malajsii, Vietnamu a některých státech USA je kratom nelegální. V celé Evropě je ale třeba legální. Jsou tu argumenty pro obě strany. Zdravotně pomáhá od spousty neduhů a je méně škodlivý než běžné prášky na uklidnění. Zároveň však může být návykový a dlouhodobé užívání není dostatečně prozkoumáno.

Je tedy na každého osobním úsudku, jestli kratom má cenu zkoušet, nebo ne. Zásadní je ale především informace, že v malém množství kratom určitě neublíží. Tak proč si to nezkusit?

Štítky: Novinky Informace a vzdělávání Kratom

Volejte
+420 608 091 166
Po - Pá: 09:00 - 18:00
Pište
poradna a objednávky
Přihlaš se a získej slevu!
Odebírat novinky

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.