Loading...
PRODEJNA OTEVŘENA I O VÍKENDU! Otevírací doba přes víkend: So 11h - 18h a Ne 13h - 19h. Těšíme se na Vás!

Čištění bongu: Postupy a triky

Čištění bongu: Postupy a triky

Aneb jde to i hygienicky

Asi každý milovník bongů to už někdy zažil. V neděli večer, po dlouhodobém víkendovém zevlení a třeba i nějaké té návštěvě, prostě po tom, co dostal bong pořádně zabrat, nebývá vzhled ani vůně zařízení nijak přitažlivá. Baňka už je plná něčeho, co spíš než vodu připomíná Mnoholičný lektvar a má podobně výrazné aroma jako septik. Ti odvážnější z vás možná jen pokrčí rameny a pokračují v kotlení, jako by se nechumelilo. Avšak pro každého, kdo je obdařen smysly chuti a čichu, je takovýto stav nepřijatelný. A právě proto je třeba bong taky někdy vyčistit. Ale jak na to? Proč se vlastně bong tak rychle špiní? A dá se tomu nějak předejít? Odpovědi na všechny tyto odvěké otázky si můžete přečíst v našem novém článku.

Co špiní bong

Asi i tomu nejvykotlanějšímu kotlaři došlo, že černá špína v bongu má něco společného s konopnými palicemi, které se v něm pálí. Konkrétně jde o roztavenou pryskyřici, která zároveň vlivem extrémního zahřátí zčerná. Pryskyřice je velmi mazlavá a je to ten hlavní důvod toho, proč jsou konopné palice běžně lepkavé. Proto, když roztavená vteče do bongu, ho celý zalepí a chytne se úplně všude. Do toho se v bongu samozřejmě množí spousta bakterií a dokonce se v něm může objevit i plíseň. A jsou to právě tyto samovolně rostoucí organismy, které způsobují ten ikonický zápach bongu, nám všem velmi dobře známý. Proto je nutné vodu pravidelně měnit a bong důkladně čistit. No a jak to nejlépe udělat? Na to se podíváme hned teď, tak s chutí čtěte dál!

Metoda rychločištění

Nejrychlejší metoda na vyčištění bongu. Zabere maximálně deset minut a na to, jak je rychlá, je i relativně účinná. Budeme k ní potřebovat Isopropyl alkohol, vodu, hrubou sůl, gumové rukavice a nějaký prostor, kde operaci provedeme (dřez, lavor, vana...). Alkohol a sůl jsou nahraditelné speciálními přípravky na bong, jako třeba Schmand, se kterými je to celé ještě o poznání jednodušší. Když už tedy máme vše připraveno, je na čase se do toho pustit! Nejprve musíme vylít vše, co se v bongu zrovna nachází. Upozorňujeme, že bong voda smrdí doopravdy nelidsky a bahénko z pryskyřice i v malém množství úplně zacpe odtok umyvadla. Proto je záchod bez pochyby nejlepší místo na zbavování se důkazů.

Začneme tedy tím, že si dáme v konvici vařit vodu a z bongu vytáhneme chillum nebo downstem a kotlík. Následně pokropíme bong horkou vodou z kohoutku. To proto, aby se sklo ohřálo a bong tak vydržel nápor vroucí vody. Pokud má váš bong velmi tenkou stěnu (3-5mm), doporučujeme vařící vodu trochu naředit studenou a trochu ji tím zchladit. Do teplého bongu nalijeme horkou vodu, zhruba do třetiny objemu baňky. Přidáme buď sůl a Isopropyl, nebo čistící prášek na bongy. S nasazenými rukavicemi zacpeme všechny otvory bongu a celé zařízení důkladně protřepeme. Čím déle vydržíme třepat, tím účinnější výsledek. Pak už naše sklo stačí nechat zhruba deset minut odstát, vylít zčernalou vodu a pořádně celý nástroj vypláchnout studenou vodou. Je třeba si dát pozor, jestli v zařízení nezbývají žádné chemikálie, proto vypláchnutí můžete opakovat klidně několikrát. Většinou bohatě stačí tento proces provést jen jednou, v případě potřeby je však možné ho neustále opakovat.

Naložený bong

Pokud však váš bong trpí velmi vážnými usazeninami, nemusí třepací rychlo-metoda sama o sobě fungovat úplně spolehlivě. Právě proto vyvinuli bongoví vědci z Harvardovy univerzity ještě jeden způsob, určený především pro aparáty, které už nebyli umyté velmi dlouho. Je to jednoduchý, avšak časově trošku náročnější proces. Stačí si pouze umyvadlo, lavor nebo třeba vanu napustit teplou vodou a přidat do něj mýdlo, nebo nějaký saponát. S tím to ale rozhodně nepřehánějte, jinak by se mohlo stát, že následných pár potahů bude chutnat jako bublifuk. Dalším krokem je prostě a jednoduše nechat bong naložený minimálně hodinu až dvě. Tím se zbavíte těch nejzažranějších částí pryskyřice, které se na vašem bongu utvořily. Nakonec stačí odlít vodu vevnitř bongu a tento způsob je tak hotový. Je možné, že u některých kousků bude ještě třeba provést postupně obě metody, nejdříve naložit a pak vytřepat. Ale to bude případ pouze těch nejšpinavějších bongů. Menší části jako jsou chillum nebo kotlík doporučujeme vložit do velkého rychlouzavíracího sáčku, naplnit isopropylem a solí, trošku protřepat a nechat odstát.

Prevence špíny

Existuje však lepší řešení: úplně předejít tomu, že se bong ušpiní! Toho se dá docílit pár způsoby. Ten nejjednodušší z nich je používat předchladič, ideálně přímo adaptér na aktivní uhlí. Taková vychytávka hravě pochytá všechen bordel, který se z konopných palic při pálení uvolňuje. Tím se čištění sníží téměř na minimum.

Další faktor v rychlosti špinění bongu je používaná voda. Voda z kohoutku není destilovaná a plísně a bakterie z konopné pryskyřice se v ní proto množí rychleji. Při používání balené vody je tento vývin v bongu o poznání pomalejší, protože sama o sobě neobsahuje žádné živé bakterie a hladina minerálů je ve filtrované vodě také o výrazně nižší.

Největším špiničem je však naprosto nepochybně čas. Nejvíce bakterií, hnusu a zápachu v bongu vznikne v těch dlouhých hodinách, třeba v noci, kdy jen tak stojí plný vody a nic se s ním neděje. Tehdy se všechny mikroorganismy ve vodě mohou vesele množit a voda v baňce je proto s každou hodinou černější a smrdutější. Je proto klíčové vodu z bongu vylívat, když ho nepoužíváme. Minimálně aspoň přes noc. Čím častěji se voda v zařízení mění, tím déle vydrží relativně čisté. Dalo by se tedy říct, že nejlepším způsobem čištění je co nejpravidelnější údržba. Když si budete vodu v bongu měnit denně a čistit ho třepáním aspoň jednou týdně, nikdy se vám nedostane do fáze, kdy už z něj některé zažrané kousky prostě nejdou za Boha vyčistit.

Každý si to ve výsledku samozřejmě dělá po svém. Existují i tací, kteří bongy nečistí nikdy a zhruba jednou za rok si prostě koupí nový. Proti gustu žádný dišputát, jak se říká. Je nutno však dodat, že špinavý bong může být původcem nepříjemných plicních infekcí, kterým se rozhodně vyplatí předejít. My v CANNALANDU proto vřele doporučujeme čištění nezanedbat!

Štítky: Konopí Informace a vzdělávání Výzkum a věda Tipy a Triky

Volejte
+420 608 091 166
Po - Pá: 09:00 - 18:00
Pište
poradna a objednávky
Přihlaš se a získej slevu!
Odebírat novinky

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.