Konopný olej se získává lisováním semínek rostlin za studena z rodu konopí setého

Jen pro zajímavost, zakázané (regulované) THC se nachází jen v zelených částech rostliny a to až při kvetení - v semínkách není! 


Olej obsahuje mnoho prospěšných látek a tak odborníci radí jej zařadit
do svého jídelníčku ve formě jedné lžičky konopného oleje denně.
Konopný olej má typickou, výraznou, lehce oříškovou chuť.

Používá se výhradně za studena – buď pro přímou konzumaci nebo
pro dochucení salátů, pomazánek, marinád a studených omáček, stejně
jako dochucovadlo do zálivek a již hotových pokrmů teplé kuchyně. I k dušení a vaření v páře se konopný olej hodí.


Není vhodný ke smažení!!!
Bod zakouření (přepálení) je při 165 stupňů Celsia.

Čím konopný olej potěší naše tělo?
•    25 % proteinů – aminokyseliny tvoří složku stavební tkáně
•    31 % tuku – zejména esenciální mastné kyseliny – omega 6 a omega 3   Takové si tělo nedokáže samo vytvořit a je závislé na jejich přísunu z jídla, jejich účinek spočívá v minimalizaci zánětů v organismu,
brání degenerativním změnám buněk např. rakovině.
•    34 % sacharidů
•    minerály – hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek
•    vitamíny – A, B, C, D, E, K

Uchovávejte v chladu a temnu!!!
Světlo je totiž největší nepřítel plnohodnotných olejů,
protože mnohonásobně urychluje reakci mastných kyselin se vzdušným kyslíkem. Navíc ve studeném oleji probíhá mnohem méně reakcí – a navíc pomaleji – vedoucích k jeho znehodnocení, nechávejte proto olej v ledničce.