Loading...
PRODEJNA OTEVŘENA I O VÍKENDU! Otevírací doba přes víkend: So 11h - 18h a Ne 13h - 19h. Těšíme se na Vás!

LEGALIZACE: Stává se sen skutečností?

LEGALIZACE: Stává se sen skutečností?

Legalizace konopí je na spadnutí!

Ne, nesnažíme se vás pouze nalákat líbivým nadpisem. Legalizace bude a to do konce roku 2025! Kabinet Petra Fialy ve středu 5.4.2023 schválil Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023-2025. Mezi jeho klíčové body patří mimo jiné zásadní změna přístupu ke konopí a vytvoření přísně regulovaného trhu.

Hlavní filozofie celého plánu je založena na takzvané "harm reduction", neboli minimalizaci škodlivosti. Zdá se, že se vláda konečně vydává cestou smysluplné regulace a prevence těch největších rizik návykových látek, místo nesmyslné abstinenční politiky, se kterou se doposud setkáváme. „Různé návykové látky, nebo hazardní hry, mají různou míru škodlivosti a je na místě rozlišovat míru regulace podle evidence, kterou již dnes máme k dispozici,“ uvedl k tématu národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil.

Cílem plánu je především boj s černým trhem a regulace dostupnosti konopí a jiných návykových látek dětem a mladistvým do 18 let. Mimo to však plán zahrnuje systémovou změnu přístupu vládních orgánů k návykovým látkám a jejich uživatelům.

Jedná se však stále pouze o plán, který ještě nebyl nijak implementován žádnými konkrétními legislativními kroky. Co se konkrétně legalizace konopí týče, jde především o kompromis mezi KDU-ČSL a ostatními vládními stranami. Právě Lidovci jsou v současné době z vládních stran jediní, kteří legalizaci nepodporují. První návrhy konkrétní podoby zákona tedy můžeme očekávat opravdu nejdříve na konci tohoto roku, finální verzi nejspíš však uslyšíme až během roku příštího.

Nikdo tedy vlastně neví, jak to bude vypadat. Specializované obchody s konopím? Kluby? Národní registr kuřáků jako u gamblingu? Vskutku nevíme. Co však už víme je, že díky schválení Akčního plánu vládou se změní celkový přístup k návykovým látkám a jejich uživatelům. Můžeme tedy očekávat systémovou změnu chování státních institucí v otázkách trestů zločinů spojených s drogami a postupnou dekriminalizaci méně škodlivých návykových látek, jako je například konopí.


 

ZDROJE:

https://www.vlada.cz/cz/ppov/zavislosti/media/akcni-plan-politiky-v-oblasti-zavislosti-2023-2025-na-vedeckych-dukazech-zalozeny-duraz-na-prevenci-a-lecbu-a-ambice-v-podobe-regulovaneho-trhu-----204204/

https://news.refresher.cz/134425-Legalizace-konopi-bude-v-Cesku-do-roku-2025-Jaky-na-to-mas-nazor-Hlasuj-v-clanku

https://echo24.cz/a/HaJVH/zpravy-domaci-legalizace-konopi-marihuana-vladni-plan-zavislosti

Štítky: Novinky Konopí Informace a vzdělávání Legislativa

Volejte
+420 608 091 166
Po - Pá: 09:00 - 18:00
Pište
poradna a objednávky
Přihlaš se a získej slevu!
Odebírat novinky

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.